newsletter

Noua masa Multitouch

Am lansat masa Multitouch... in septembrie. Acum producem noua masa Multitouch – Din momentul lansarii, in septembrie anul trecut, echipa TomTouch a lucrat si pentru o versiune care sa raspunda unor provocari de pozitionare, in primul rand.

Prima masa Multitouch produsa in Romania, cu scop comercial, a fost conceputa dupa tehnologia DI (iluminare difuza). Practic si simplist explicat se bazeaza pe retroproiectie. Din acest motiv TomTouch a cautat si alte metode de dezvoltare a suprafetei Multitouch, care sa raspunda unor cerinte de versatilitate – pozitionare verticala sau dimensiuni reduse. In acest moment se produce prima masa Multitouch bazata pe tehnologia FTIR din Romania, momentul lansarii fiind nu mai departe de 2-3 saptamani.

Despre tehnologie

Multitouch inseamna capacitatea de a inregistra, citi si interpreta cel putin 3 atingeri simultane a unei suprafate sensibile la atingere (touchscreen). Practic, acest tip de tehnologie permite interpretarea simultana a unui numar nelimitat de atingeri pe aceeasi suprafata.

Sunt doua tehnologii principale ce se utilizeaza – FTIR (Frustrated Total Internal Reflection) si DI (Diffused Illumination).

FTIR este in prezent cea mai populara metoda, probabil datorita distributiei mari de materiale video pe internet. Fasciculul de lumina IR se transmite intr-o suprafata acrilica (cel mai des prin LED-uri IR de pe fetele laterale ale acrilicului). Acest fascicul este prins inauntrul acrilicului prin reflexie interna. Atunci cand un deget atinge suprafata de acrilic, acest fascicul este “frustrat”, cauzand astfel ca lumina sa se imprastie in jos, fiind citita de o camera IR.

Practic, lumina IR straluceste in suprafata acrilica (sticla nu functioneaza) si atunci cand un deget atinge suprafata, lumina IR, care nu poate fi detectata de ochiul uman, se aprinde si o camera ce poate citi IR preia aceasta lumina.

Un strat de cauciuc siliconic este adesea folosit ca o "suprafata conforma" pentru a ajuta la imbunatatirea glisarii si sensibilitatii aparatului. Cand se atinge direct acrilicul, trebuie apasat mai tare sau sa fie degetele uleioase pentru a crea efectul FTIR. Cu o suprafata conforma (cum ar fi din cauciuc siliconic) se poate apasa destul de usor si sensibilitatea este mult imbunatatita.

DI = iluminare difuza – lumina IR este transmisa pe ecran fie de sub sau de deasupra suprafetei. Lumina IR este montata sub o suprafata tare si clara (de ex. sticla, acrilic) cu un difuzor (de ex. material semi-transparent, hartie de calc, foaie de poliester mylar). Cand un obiect atinge suprafata, aceasta reflecta mai multa lumina decat difuzorul sau obiectele din fundal; lumina suplimentara este simtita de o camera. In functie de difuzor, aceasta metoda poate detecta, de asemenea, obiecte suspendate sau plasate pe suprafata.


Practic, difuzorul permite trecerea luminii, dar nu in totalitate. Prin urmare, lumina care "loveste" difuzorul poate fi aproximativ 50% din cea totala. Atunci cand un deget atinge difuzorul, lumina nu poate trece prin deget si, prin urmare, 100% din lumina loveste degetul, care apoi se aprinde sa-l poata vedea camera.

TomTouch a folosit in dezvoltarea primei suprafete Multitouch tehnologia DI, principalul motiv fiind ca urmarim si recunoasterea de obiecte – de ex. codurile 2D, numite FIDUCIALS; tehnologia DI permitand o recunoastere mai in detaliu a obiectelor.